PPPM hanya plan hebat bagaimana dengan pelaksananya

Apa pendapat anda tentang plan pembangunan pendidikan Muhiyiddin? On paper memang menarik, antara penyumbangnya pun orang hebat seperti usahawan terkenal Dato Tony Fernandez. Paling menyedapkan telinga apabila permintaan rakyat untuk English dijadikan subjek wajib termakbul. (DAP pakatan sudah berulang kali menyuarakan hasrat supaya english dijadikan subjek wajib)

Selang beberapa hari selepas itu presiden persatuan biawak pun bersuara bahawa mewajibkan lulus english ini hanya menguntungkan mereka di bandar kerana mereka ada akses kepada tuisyen bagaimana pula murid luar bandar, kata mangkok itu.

Mangkok itu tidak mahu menghighlitekan masalah sebenar iaitu 71% tukang ajar subjek english tidak layak menggajar, ini berdasarkan dapatan ujian english yang diambil mereka beberapa tahun lepas.

Ini bukan satu mitos kiter sendiri pernah mendengar darri mulut seorang tukang ajar english berpengalaman 20 tahun berbunyi, pepatah english mengatakan, “for the thousand miles journey begins is a single step”, dengan bangganya di depan perhimpunan. (waktu tu kiter masuk jual insurans)

Kalau “is” dengan “the” pun masih salah, past tense dengan present tense pun masih keliru, mampukah mereka mengalas tugas membimbing anak-anak kita lulus subjek wajib ini. Mestilah mampu sebab result pakai graf. Kan kan kan. (sampai bila anda nak hidup dalam kepuraan ha)

Walaubagaimanapun, kepada orang-orang kampung terutamanya, janganlah biarkan mangkok-mangkok ini bercakap bagi pihak anda. Mereka dibayar gaji dengan duit hasil bumi yang kita berhak sama dan duit cukai kita, seharusnya mereka yang benar benar layak sahaja mengalas tanggungjawab ini, ini tidak setiap tahun renovate rumah, tukar kereta, beli gadget terbaru, anak-anak tuan-tuan macam tu juge, yang di bandar terpaksa pula bekerja ebih masa untuk hantar tuisyen walhal anda sudah membayar dengan cukai dan hasil bumi Malaysia bahagian anda.

Bangunlah orang-orang kampung, bersuara, tuntut hak anda, jangan biarkan mereka mencuri hak anda dan berlagak bertali leher, harap slang saje lebey, vocab ulang-ulang, grammar lintang pukang, kalau mereka tak mampu, minta mereka undur diri, terang-terang bidang pendidikan bidang akademik tidak masuk akal sangat orang akdemik teruk di lambakkan di dalamnya kemudian bila rakyat komplein u bagi degree apalah ertinya degree tanpa skor SPM?

Jangan nanti anak anda dah masuk universiti tapi english macam ini, “I heard my dad story to me how he rides the turtle body when he was a kid once ago when turtles coming at beach to laying their eggs. He told turtle will cry during they lay the eggs. Once ago, there’s a lot of turtles coming to Terengganu’s beach especially around Rantau Abang, Dungun. But it’s a story of 40 years ago.”  (kantoi la masuk U pakai kuota)

Pst pst: harap plan je bagus tapi kalau tukang ajar tak bagus tak jadinye juge. Tukar dulu tukang ajar tak layak tu baru buat plan. pesal? takot hilang undi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s