Dengarlah keluhan ibubapa

Dengarlah keluhan para guru
PROF MADYA DATUK DR MOHAMMAD AGUS YUSOFF
3 November 2013

Dua minggu lagi cuti sekolah bermula.

Biasanya guru-guru cukup gembira dengan percutian ini kerana mereka mempunyai masa untuk berehat dan bercuti bersama keluarga.

Tapi kali ini kegembiraan tersebut suram kerana ramai dari mereka tertekan dengan sistem baru yang digunakan oleh Kementerian, iaitu Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). ~sinar harian

 Dengarlah keluhan para guru..

Guru tak cukup rehat lagi oi kawan-kawan..

Tak payah nak compare dengan swastalah, cuba tanya penjawat awam dari jabatan lain.

Betulkah jabatan lain kerja rileks? kerja 9 jam lepas punch out boleh rileks goyang kaki sampai besok?

Betulkah?

Cuti guru berapa hari? berbanding penjawat awam lain? berapa cuti penguatkuasa yang asyik buat operasi?

cuti penggal,

1 minggu + 2minggu + 1 minggu + 6 minggu + cuti raya eid, cina, depavali, dll + cuti sukan, berapa dah semua?

Datang ajar tuisyen, jaga periksa bukankah berbayar asing daripada gaji?

satu sekolah berapa orang kakitangan bukan mengajar?

ketua kerani + kerani + kerani keewangan + opis boi + pembantu guru + juruteknik komputer + pembantu makmal = 7. 7 orang tak boleh bantu korang?

Sekarang dengar keluhan para ibu bapa pula.

Anak kami yang dah masuk IPT tapi english macam ini, sampai sekarang tak dapat kerja nak berdikari jauh sekali,

“First of all, I think this is my first attempt to write in “travel” niche after 3 years building this small site. Yes the idea was coming after I had a chance to travel to Japan – a very most East land in the world perhaps.”

Ape alasan korang? korang nak cakap anak-anak orang kampung bodoh lagi?

Hairan bila buat kajian kenapa sistem pendidikan Malaysia mundur siapa pun tidak berani high lite kan masalah sebenar iaiatu tenaga pengajar yang tidak kompeten dan siapa pun tidak berani lakukan apa-apa untuk membaikinya kerana takut hilang undi.

rehat, cuti, gaji, bonus, renovate rumah, tukar kereta, kasi alasan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s