Cadangan Penjimatan Kerajaan

1. Kurangkan 3rd party (vendor) gembelingkan pegawai sedia ada cth ptm untuk bina sistem.

2. Kaji balik harga kontrak kerajaan- 1 pen RM 14? Karpiap sebiji RM3? RMT 10k sebulan.

3. Kurangkan PA satu pejabat kecil sampai 7 kerani, 1 sekolah 200orang murid sampai 30orang guru pe citer.

4. Hentikan pengambilan PA dari kelantan kedah dan Terengganu. Lebihan guru di Kelantan sahaja 30 ribu orang.

5. Kurangkan menteri dan staf – di pejabat najib sahaja ada 4000 staf. Sharizat ditolak pengundi dilantik penasihat lagi buat apa? Menteri wanita jadi tunggul?

6. Kembalikan degree berasaskan kepandaian mengurangkan hutang PTPTN. Setakat hari ini PTPTN menanggung hutang yang tinggi di samping pemberian hutang baharu setiap tahun. Pecat pengarah PTPTN tak pandai buat kerja.

Advertisements

One thought on “Cadangan Penjimatan Kerajaan

  1. Saya sokong perkara no.4, hairan kenapa JPA/SPA tak sedar atau sengaja mengutamakn calon dr negeri2 berkenaan utk menjawat jwtn batu khasnya guru. Hampir setiap sekolah di sarawak termasuk di luar bandar dan pedalaman ada saja guru dr kelantan, terengganu dan kedah. JPA/SPA harus sedar bahawa mereka bukan berminat utk menabur bakti kpd masyarakat setempat kerana sebaik saja menjejak kaki di penempatan pertama maka mulalah mereka berusaha mencari jln utk pindah keluar mesktipun blm sampai 1 thn bertugas.Mana yg JPA/SPA utamakn; kuantiti atau kualiti? Apabila semangat dah tiada, komitmen pun menurun maka keputusan/prestasi pasti menurun/rendah. Sepatutnya JPA/SPA turun padang dan lihat sendiri keperluan di sesuatu negeri. Cthnya: sekolah2 di kawasan luar bandar dan pedalaman sarawak lebih sesuai utk penduduk tempatan kerana keadaannya yg lebih teruk drpd di semenanjung. Maka sebab itulah ramai guru malaya ni dtg ke sarawak sekadar utk dpt pelantikn/pengesahan jwtn menjd guru je, lepas satu thn terus minta pindah balik. Ini kenyataan berfakta bukan andaian. Dtglah ke sarawak utk membuat pengesahan bukan buat kerja sekadar lepaskn batok di tangga saja. Janji kerja siap dah ok tapi rumah siap pahat berbunyi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s