Mohon ke negeri asaI terbanyak penyelesaian

Mohon ke negeri asal terbanyak

KUALA TERENGGANU 27 Nov. – Kementerian Pendidikan kini menghadapi masalah lambakan permohonan pertukaran guru yang meruncing untuk ditukarkan ke negeri asal masing-masing khususnya Kelantan, Terengganu dan Kedah. –sumber

Isu pendidikan bukan lah hak pendidik semata-mata, ia adalah hak semua terutama ibubapa. Pendidikan di bawah BN makin tidak terurus, PA di bawahnya terlalu dimanjakan macam askar zaman shah pahlevi of iran dulu yang tumbang kepada ayatollah khomeini.

Merujuk kepada perkara di atas penyelesaiannya mudah, “Hentikan pengambilan calon dari negeri2 tersebut!”, ambil sebanyak kekosongan sahaja.

Jika ada rungutan tampalkan laporan ini di dahi mereka dan minta mereka bekerja dengan ibubapa atau lakibini mereka.

Menjadi penjawat awam bukanlah bermaksud makan gaji dengan BN, tetapi berkhidmat untuk rakyat.

Perkhidmatan pendidikan boleh tempang jika ada guru2 tidak komited begini. Kanak-kanak luar bandar akan ketinggalan. Mereka hanya memikirkan masalah mereka (bawah perut), tetapi pernahkah guru2 ini terfikir akan masa depan kanak2 luar bandar?

Kiter pernah mendengar satu cerita guru perempuan yang dihantar bertugas di serawak sampai sahaja di sana mula memohon pertukaran 2x setahun! Akhirnya ditukarkan ke BM penang sebelah dengan negeri kelahirannya. Sudah dapat pindah, seringkali pula dia membuat rungutan di fb, kerja banyak, makan hati kena kerja waktu cuti dll.

Kenapa guru begini dibiarkan bermaharaja lela? Ya tuan2, kerana undi. Ingatlah Datuk Husam kalah kerana belum bertanding sudah keluarkan kenyataan PA akan diberi pindah.

Berhentilah politikkan pendidikan dan gantikanlah guru tidak layak dan tidak ada komitmen dengan generasi baru yang akademik lebih bagus dan lebih komitmen,  generasi adam adli.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s