BN janji penjawat awam senang naik pangkat?

BN janji proespek naik pangkat lebih baik untuk penjawat awam

 6 April 2013

KUALA LUMPUR, 6 April – penjawat awam, tulang belakang kepada pembangunan ekonomi negara, akan mempunyai lebih banyak peluang untuk naik pangkat dan pembangunan bakat jika Barisan Nasional (BN) diberikan mandat untuk memimpin negara selama lima tahun lagi. – TMI

Ciri-ciri utama sebuah negara maju ialah ia dijana oleh sektor swasta tetapi Malaysia 90% graduate mengharapkan kerja dengan gomen berbeza dengan tahun 90an dulu, adakah anda rasa Malaysia akan capai negara maju kurang 10 tahun lagi? Dengan graduan SPM serendah 3A dan tidak boleh berdikari?

Pada tahun 1985 pakcik kawan saya adalah seorang guru di Kedah. Betulkan saya jika saya salah – Pada waktu itu di seluruh negeri hanya ada satu pengetua bukan Melayu cerita beliau. Dia telah melihat biasiswa dan peluang belajar diberikan kepada orang yang tiada A dalam SPM.

Bukan Melayu dibuli dan tidak ada peluang bersuara. Terima kasih kepada PR hari ini mereka mempunyai suara, jadi sila dengar. Mengundilah dengan bijak.

Bagaimana kita akan tahu jika pembangkang adalah baik atau buruk jika kita tidak memberi mereka peluang untuk mentadbir? Jika mereka tidak baik buang mereka keluar. 55 tahun sudah berlalu – sepuluh tahun pertama adalah sangat baik, dari tahun 1957 dan kemudian surat yang diedarkan dan semua perkara yang baik telah menjadi huru-hara dan …

“BN juga berjanji bahawa ia akan mengambil penjawat awam secara saksama bagi semua kaum di semua peringkat”. Aha. Ini adalah pengakuan oleh BN yang selama ini mereka mengamalkan berat sebelah. Kita mempunyai perkhidmatan awam tertinggi di dunia dipenuhi dengan bumiputera manja.

BN perlu membuang sistem kuota secara total barulah kita boleh melihat perubahan. Semua janji-janji ini untuk mendapatkan undi.

Tidakkah Abdullah juga berjanji dalam pilihan raya 2004 dan sekali lagi pada tahun 2008?

Untuk gaji, penjawat awam telah diberi 13% oleh Najib dan satu lagi x% semasa abdullah. Penjawat awam di Malaysia adalah penjawat awam terlebih bayar berbanding prestasi lembab mereka.

BN / UMNO telah mencipta raksasa ini yang merupakan bank undi mereka lebih daripada 50 tahun pemerintahan.

Kita hanya boleh berharap penjawat awam jujur yang makan gaji halal sedar yang pemberian ini cuma gula-gula justeru undilah PR, jika tidak negara kita akan berakhir seperti greece di mana 50% penjawat awam terpaksa diberhentikan.

Advertisements

One thought on “BN janji penjawat awam senang naik pangkat?

  1. saya setuju..penjawat awan dinegara ni “over-paid” by the goverment……..bukan irihati tp kenyataan,wawasan kerajaan untuk menjadikan malaysia sebagai negara berstatus pendapatan tinggi GAGAL…tidak mendapat sokongan para pelabur..jd untuk tutup aib,gaji kakitangan kerajaan dinaikan dan terus dinaikan agar dpt menyumbang pd pendapatan per kapita yg sememang tidak tepat sbb tidak melibat rakyat keseluruhannya…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s