Kolej Uni dikompaun ambil pelajar bawah kelayakan

Kuin dikompaun RM272,000 ambil pelajar bawah kelayakan
10/03/2013 5:33pm

ALOR SETAR — Kolej Universiti Insaniah (Kuin) dikompaun RM272,000 kerana mengambil 34 pelajar di bawah kelayakan syarat masuk yang ditetapkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). –source

Di bawah Be end, harga barang makin naik cuma nilai degree sahaja makin merudum.

Merujuk kepada artikel surat khabar di atas, ambil pelajar dibawah kelayakan, KUIN sahaja kah dan 34 orang sahajakah?

Of course not, cuba anda tanya so called mahasiswa tu berapa derang dapat yang melayakkan derang masuk IPT, Poli, kolej? Ramai yang menjawab, biasa2 atau rezeki, yang menjawab 9A pula, cuba anda speaking dengan derang, jangan terkejut bila anda dapat jawapan begini,

“First of all, I think this is my first attempt to write in “travel” niche after 3 years building this small site. Yes the idea was coming after I had a chance to travel to Japan – a very most East land in the world perhaps.” (huhu ini ayat mahasiswa tahu ><)

jika anda masih tertanya-tanya, kenapa anda yang score setiap peperiksaan besar di Malaysia dan sudah graduate tetapi masih tidak mendapat pekerjaan.

Inilah jawapannya, lambakan pemegang degree dan sedikitnya jawatan untuk pemegang degree.

manusia dilahirkan dengan perlbagai taraf kepandaian untuk memenuhi pelbagai pekerjaan. Ada orang dilahirkan pandai untuk menjadi contoh tauladan dan guru kepada orang lain, ada orang dlahirkan bodo untuk melakukan kerja-kerja buruh dan pembantu rumah.

Malaysia mempunyai tenaga kerja yang cukup untuk memenuhi semua sektor pekerjaan dan tiada siapa akan menganggur.

malangnya Be end melalui sistem kuota rasis mereka memberi degree tidak berdasarkan kepandaian,5A boleh buat, serendah 3A atau 3 kredit pun boleh buat, apalah beza bodo dan pandai jika begitu, akibatnya semua orang ada degree,semua orang nak kerja ofis, tiada orang nak kerja buruh dan pembantu rumah.

Jika kita kembali kepada asal,

> 5A = degree dan guru
4A – 3A = diploma
2A – 1A = sijil
0A = buruh, perladangan dan pembantu rumah

Adakah anda rasa akan ada orang akan menganggur di Malaysia lagi?

Kembalikan kesucian degree lindungi nya daripada tangan kotor orang yang tidak skor SPM, kembalikan degree berasaskan kepandaian!

4 thoughts on “Kolej Uni dikompaun ambil pelajar bawah kelayakan

  1. apa salahnya kalau takde syarat kelayakan tu, mereka nak jadi pandai.
    tapi kalau semua kolej atau universiti buat macam tu la kan, agaknya kat malaysia ni kekurangan pekerja Am dari orang malaysia sendiri. huhuhu.

  2. kenapa x saman IPTA@POLITEKNIK yg ambil pelajar dari kalangan anak 2 penjawat awam yg tidak berkelayakan?????sekolah2 asrama dan teknik yg ambil pelajar yg takde satu A..B…C PON dlm PMR….!!!!!!??????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s