Kenapa Anda Perlu Turun KL112

Pencerahan kenapa kami turun berdemo KL112 esok?

1. Adilkah anda dapat 10A tetapi tidak dapat masuk IPTA, Maktab, poli tidak dapat biasiswa, tidak dapat course yang anda mahu kerana tempat anda diberi kepada bodo 3A, kepada 9A result pakai graf, english macam lonkang camna boleh dapat A klu tak pakai graf, dapat pula course pilihan engineering, law dan medic malang sekali buku rujukan dalam english akhirnya mereka keluar jadi guru KPLI atau kerja gomen bukan dalam bidang mereka kerana tak laku disektor berkenaan, orang yang betul2 nak jadi engineer xdapat kerana pengkhianat-pengkhianat ini!

I heard my dad story to me how he rides the turtle body when he was a kid once ago when turtles coming at beach to laying their eggs. He told turtle will cry during they lay the eggs. Once ago, there’s a lot of turtles coming to Terengganu’s beach especially around Rantau Abang, Dungun. But it’s a story of 40 years ago. (My dad story to me tu..Jangan terkejut ini english mahasiswa tau, camna dia nak guna buku rujukan dalam english?)

YDP Poli pula punya result pun buat orang gelak, harap berlagak saja lor.

2. Mausk IPTS susah pula nak masuk gomen kononnya utamakan IPTA tapi hairannya graduan IPTS lain seperti insaniah berlambak pula dalam gomen, kenapa ada diskriminasi begini?!

3. Dah bayar cukai, buat bina sekolah dan bayar gaji guru so hantar pergi sekolah hasil duit cukai tadi malangnya tukang ajarnya beri ucapan, good morning for all student, please sit in your chair, tapi hairannya ada master, WTF? Akhirnya kena kerja lebih bayar tuisyen nak hantar sekolah antarabangsa tak mampu!

4. barang makin naik, peluang pekerjaan makin sedikit, gaji tak naik, gaji minima tak ada, bonus pun tak ada sebab ekonomi teruk, asyik-asyik gaji org kerajaan naik, bonus 1.5 bulan tak kira cuaca ekonomi, dapat buat degree tanpa skor SPM, percuma, loan rumah 4% flat dan macam-macam lagi diminta!

5. Jawatan dalam kerajaan pula dikecil-kecilkan lagi supaya lebih ramai looser boleh masuk, ada jabatan kecil punya 7 org kerani! telefon tak pernah angkat alasan budak2 dah balik apa kena mengena kerja 8-5 dengan budak2 sek dah balik tak tahulah!

6. minta lagi elaun tambahan untuk mereka yang ada ijajah walaupun kerja pembantu tadbir, dan elaun tambahan untuk ijajah lanjutan walaupun bidang kerja ijajah saje!

7. Tempat berniaga startegik dan murah diberi kepada orang tak nak berniaga yang di sewa kepada pendatang asing untuk makan atas angin atau dibiarkan kosong anda boleh pergi check out kompleks dekat stesen bas atau perhentian bas.

Rakyat adalah tuan! Kerajaan dan penjawat awam harus takut kepada rakyat bukan sebaliknya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s