PENGAMBILAN PENJAWAT AWAM DIJANGKA KURANG TAHUN DEPAN

PENGAMBILAN PENJAWAT AWAM DIJANGKA KURANG TAHUN DEPAN – PENGERUSI SPA
Bernama
8/12/2012

PUTRAJAYA, Dis 8 (Bernama) – Pengambilan penjawat awam dijangka berkurangan pada tahun depan berikutan pelaksanaan opsyen pelanjutan umur persaraan daripada 58 tahun kepada 60 tahun, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Tan Sri Mahmood Adam pada Sabtu. –TMI

Nak dekat pilihan raya ini macam-macamlah, tak tahulah samada benda ini benar atau saja nak pancing undi orang Cina sebab sebelum ini khabarnya perkhidmatan awam ada mengambil PA baru dan menyerapkan pekerja kontrak mereka ke jawatan tetap, untuk rekod rujuk graf Malaysia mempunyai PA tertinggi di Asia, walaubagaimana pun yang baik kita sokong.

Pada kadar sekarang kerajaan (gomen) mengaqmbil penjawat awam (PA) menjelang tahun 2020 kita akan ada satu PA untuk dua orang rakyat.

Sedangkan segalanya telah diambil alih oleh mesin dan komputer, tiba masanya PA dikurangkan secara berperingkat dan terancang.

Jika anda melawat kantin jabatan kerajaan anda akan terkejut melihat ia sensitiasa ada pelanggan tak kira masa.

Jika anda membuat panggilan ke jabatan kerajaan tak payah jauh cuba sekolah, anda akan pasti kecewa kerana 90% pasti panggilan anda tidak dijawab walaupun dalam waktu pejabat.

Jika anda membuat report polis, balainya tidak mesra pelanggan dengan aircond rosak dan server down (mungkin untuk tidak menggalakkan orAng melapor jenayah nak jaga KPI).

Jika anda hantar email ke jabatan kerajaan 99.9% ia tidak akan dijawab jauh sekali diambil tindakan, ankhbar the SUN pernah hadapai keadaan ini.

Tiba masanya mereka berhenti mengambil PA dan menilai semula senarai tugas mereka.

Komplein pengguna dan PA jujur membuktikan kebanyakan jawatan kurang kerja, contoh paling ketara dikhabarkan ialah JTK dan PAR.

Gomen perlu kurangkan PA dan tingkatkan produktiviti PA sedia ada dan undang undang yang tegas bagi menangani PA yang suka makan haram.

Sebagai tambahan, sistem dendaan dan penghargaan harus dikuatkuasakan, kenaikan gaji, bonus dan anugerah cemerlang harus hanya diberikan kepada mereka yang jujur dan amanah. Kepada yang rajin curi tulang (lepak 60% kerja 40%), bisnis luar, datang lambat rehat lama, famili first, berkira kerja dll tidak layak diberi bonus, kenaikan dan anugerah, mereka seharusnya dibuang.

Kasi bodo buat kerja bodo dan pandai buat kerja pandai berdasarkan result SPM bukan degree (kerana banyak degree beli dan subsidi sekarang ini), hantar pulang pekerja asing biar bodo buat kerja mereka maka masalah pengangguran dan kebergantungan kepada perkhidmatan awam tidak akan berlaku.

>SPM 5A guru dan degree
4A-3A diploma
2A-1A sijil
0A pembantu rumah dan buruh

Perkhidmatan awam perlu mengurangkan separuh pengambilan kepada 250,000 setahun untuk 30 tahun akan datang dalam usaha mengurangkan separuh PA yang kita ada sekarang.

Advertisements

4 thoughts on “PENGAMBILAN PENJAWAT AWAM DIJANGKA KURANG TAHUN DEPAN

  1. terima kasih sbb selalu singgah blog KY, KY pun selalu baca artikel disini, tapi tak mampu tinggalkan komen, sbb tak tahu nak komen apa heeee…apa2 pun thanks sekali lagi

  2. sorry sbb tak pernah tglkan comment kat sini.. sebab kena letak email.. so i letak email tipu2 tau.. huhu..

    teringin nak keje gomen sbb ada pencen, tapi ujian tak lepas 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s