Jauhi Malaysia, Indonesia beritahu pembantu rumah rakyatnya

Jauhi Malaysia, Indonesia beritahu pembantu rumah rakyatnya

KUALA LUMPUR, Dec 4 – Berikutan rangkaian pendedahan media mengenai salah laku majikan terhadap pekerja Indonesia, yang terbaru 100 pembantu rumah warga asing diberi makan surat khabar, kerajaan Indonesia hari ini menyeru pembantu rumah warganya tidak memilih Malaysia sebagai destinasi bekerja. –TMI

Badut-badut itu mahu kita capai wawasan 2020. Negara penuh bangunan tinggi, highway bertingkat-tingkat, frasarana mengagumkan, kereta mahal mahu isi poket UMNO dan kroni mereka, mana mau cari duit, kedua laki bini harus bekerja, siapa mau jaga anak? perlu pembantu rumah, tapi siapa mau bayar agensi kroni dan pembantu rumah?

Puncanya ialah keadaan ekonomi kita yang memaksa kita hidup melampaui kemampuan kita, yang menjadi magsa ialah anak-anak, ibubapa kita dan seterusnya pembantu rumah.

Di bawah UMNO, Malaysia telah menjadi hantu.

Senario kebanjiran ‘graduan’ setiap tahun (dimana 70% adalah perempuan) dan kekurangan pekerjaan dalam bidang yang mereka ambil (dan jawatan kerajaan ;p ), akan datang suatu hari nanti mereka terpaksa juga menjadi pembantu rumah dan mungkin juga mereka akan dieksport keluar, sama seperti graduan negara-negara jiran yang sudah bermula pada tahun 70an dan 80an lagi.

Jalan penyelesaian kepada isu kekurangan pembantu rumah ini ialah kembali kepada konsep adil, meletakkan sesuatu pada tempatnya, bodo buat kerja bodo, pandai buat kerja pandai,

keputusan SPM,

>5A = guru dan degree
4A-3A = diploma
2A-1A = sijil
0A = pembantu rumah dan buruh sektor pembinaan, kilang dan perladangan.

Sumber manusia di Malaysia adalah cukup, cuma perlu digembelingkan secara efektif. Kepada yang tidak skor SPM berhentilah rebut pekerjaan mereka yang rajin belajar dulu waktu sekolah sedarlah anda bodoh dan hanya layak bekerja berdasarkan intelek anda sahaja.

Kecuali bidang keusahawanan di mana siapa sahaja boleh apply lesen perniagaan dan mula berniaga.

“U don’t have to have two or three degrees to be successful in business”, -Russian Billionaire.

One thought on “Jauhi Malaysia, Indonesia beritahu pembantu rumah rakyatnya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s