PPSMI: Ibubapa tidak puas hati

https://i0.wp.com/1-ps.googleusercontent.com/x/www.malaysiakini.com/mk-cdn.mkini.net/424/470x275xf6ee63c6604dcc9c9cdb6d9ae8c8e7a4.jpg.pagespeed.ic.c2sQeJf2Ku.jpg

Ibubapa tidak puas hati, buku teks PPSMI tidak mencukupi

Sebuah pertubuhan ibubapa mengadu kekurangan buku teks bahasa Inggeris untuk subjek sains dan matematik telah memaksa anak-anak mereka yang memilih untuk mempelajari subjek itu dalam bahasa Inggeris terpaksa mempelajarinya dalam bahasa Malaysia semula. –MK

Apa nak diharapakan kepada BN, hanya retorik dan slogan?

Selepas pakatan menang PRU depan sistem pendidikan kita dirobah sepenuhnya. Elok kiter turut suara rakyat yang mahu maju ke depan dan tinggalkan mereka-mereka yang seronok makan subsidi dibelakang dengan alasan-alasan mereka.

Kiter mencadangkan diwujudkan dua jenis sekolah, iaitu sekolah di mana tukang ajarnya dipilih daripada akademik bagus untuk mengajar PPSMI dengan kerja 9jam dan sekolah tukang ajarnya akademik hancur tanpa PPSMI, PBS, PTK dan sebarang akronim dan bebanan, kerja separuh hari untuk mereka menghajar tuisyen selepas sekolah dan komplein banyak kerja, gaji kedua-duanya dibayar sama untuk memisahkan tukang ajar yang ikhlas daripada yang terdesak.

Sekolah yang ber PPSMI dengan tukang ajar akademik bagus dibuka kepada penyokong pakatan dan ppsmi sahaja, manakala sekolah tanpa PPSMI dan sebarang akronim untuk memajukan murid dibuka khas untuk penyokong UMNO MCA MIC dan penentang PPSMI. Kita register dahulu penyokong dan penentang untuk mengelak golongan cakap tak serupa bikin, depan tak sokong tapi anak hantar sekolah antarabangsa, manusia jenis ular.

Jom kita lihat 15 tahun selepas UPSR produk mana lebih bagus? Amacam kawan-kawan, sokong? klik like.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s