Peratus UPSR jatuh?

Ada orang minta respone,

Sebenarnya tak elok kutuk-kutuk ni, tak da hasil, so hari ni new hope nak kasi cadangan pula untuk memperbaiki sistem pendidikan kita yang makin hari makin teruk ni.

1) kata orang kepimpinan melalui tauladan, berbagai cara telah dilakukan spt kelas tambahanm, banyakkan kerja rumah, kem motivasi, mentor mentee, group study semua tak jadi, jadi kita cuba cara kecil ini, walaupun kecil bukan remeh malahan akan memberikan impak maksima kepada murid,

diminta guru-guru pamerkan result UPSR (bagi SK), PMR dan SPM di papan kenyataan sekolah! (ingat ya bukan sijil atau ijazah tapi slip keputusan) rasionalnya supaya menjadi inspirasi kepada murid-murid dan menyuntik semangat kepada mereka untuk mencontohi guru-guru mereka,

bak kata pepatah guru kencing berdiri, murid kencing berlari.

2) Ini paling penting, undilah pakatan untuk pendidikan yang lebih baik!

Walaupun cadangan new hope di atas akan dibakul sampahkan ameno BN seperti tuntutan PAGE dan laian-lain rakyat, tapi tidak apa, PRu13 makin dekat tik tok tik tok.

Peratusan UPSR Jatuh?

Bhai…. lu tau kan… hari nih keputusan peperiksaan UPSR dah keluar… dah nampaknyer peratusan menurun sikit dalam sabjek Bahasa Inggeris dan Sains…. Bahasa Melay (Pemahaman dan Penulisan) nampaknyer ader sedikit peningkatan…

Err… gua cuma nak tanya skit jer… aper sebenar yang terjadi… dalam keadaan markah lulus yang telah direndahkan,…. iaitu markah 70/100 pun masih diklasifikasikan sebagai A-…. bagai mana pulak ramai yang dapat B nih….

Aper sebenar yang terjadi.. atau aderkah sebenarnya ini semua agenda Muhyiddin Yassin nak justify PPSMI nih…. tak paham la gua… dan setahu gua… ikut maklumat yang gua dapat… markah 50/100 pon masih diklasifikasikan sebagai B- ….

Aper citer nih…. teruk benar nih…

Aderkah ader usaha untuk sabotaj Muhyiddin Yassin nih atau… memang Muhyiddin Yassin memang nak kasi benda nih jatuh… supaya PPSMI boleh direvive balik… aper daaa…
Read more: http://cipantapirtenuk.blogspot.com/2012/11/peratusan-upsr-jatuh.html#ixzz2CzHIw5Mz

2 thoughts on “Peratus UPSR jatuh?

  1. kawan pun terkejut anaknya yang sentiasa A boleh dapat B, ramai pelik…. tak macam sebelum sebelum ini ramai terkejut anak lulus walau sentiasa c atau b boleh dapa A…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s