Rasuah, Tamak Haloba Punca Melayu Gagal -Syed Ali

Rasuah dan tamak haloba punca Melayu gagal, kata Syed Ali
TERKINI @ 02:05:42 PM 23-10-2012 Amin Iskandar
Penolong Pengarang Berita October 23, 2012

KUALA LUMPUR, 23 Okt — Rasuah dan tamak haloba adalah salah satu punca
kegagalan agenda bangsa Melayu, kata Presiden Dewan Perniagaaan Melayu
Malaysia (DPMM), Datuk Syed Ali Alattas.TMI

Ameno BN telah meracun orang Bumi selama 55 tahun hingga mereka percaya mereka tidak boleh berdikari, ke satu tahap mereka rasa mereka tidak boleh hidup tanpa Ameno BN.

Selama 55 tahun kita boleh lihat jurang kekayaan antara bumi elite dan bumi lain, bumi elite dapat projek RM250juta manakala bumi biasa hanya dapat RM500 menjelang PRU.

“Saya berani mengatakan tidak ada satu pun kedai di tengah bandar Johor
Baru dimiliki oleh Melayu,” katanya.

Meluat dengar kenyataan ini. Rumah kedai yang orang Cina miliki tidak melambangkan kekayaan sebaliknya kerajinan. Ia adalah tempat cari rezeki mereka dan juga rumah tempat tinggal mereka.

Masalahnya dengan orang-orang bumi mereka tamak dan mahu short cut dalam semua perkara, kekayaan, peroleh sijil, dip, degree, masuk asrama dan IPT, cari kerja – tanpa mahu lalui proses bersusah payah.

AP, MRT, GULA, ROTI, PETROL, Jawatan Awam, KFC, McD, Internet broadband begitu juga bidang kesihatan KPJ, IJN, semua mereka nak control nak monopoli.

Buat bisnis mahu cepat kaya, melalui MLM, cari ahli, jual ayat Quran, mark up harga kaw-kaw punya, contoh harga madu di giant tak sampai lima ringgit, tapi ambil melalui MLM mereka boleh jadi berpuluh ringgit, garam bukit bukit sahaja harga 6 kali ganda, minyak zaitun 500ml dua kali ganda harga biasa! dll.

Apa salahnya berniaga macam orang lain, yang peliknya ada juga orang percaya dan ikut scam mereka.

Jika kenyataan ini datang dari peniaga pasar malam yang bekerja keras siang malam untuk cari duit sebab takda kabel dengan orang politik kiter mungkin percaya ia kenyataan ikhlas.

Oleh kerana ia datang daripada ketua dewan perniagaan yang kabel kiri kanan, kerja bodek projek, makan atas angin, ali baba di mana orang last menderita nak siapkan projek.

Kiter rasa nak muntah, mungkin dia kecewa sebab tak dapat projek, lalu bertindak melampiaskan kemarahannya kepada akhbar sama seperti kes adun di Perak yang masuk DAP sekejap sbb tak dapat projek dgn pejabat tanah tu.

Advertisements

3 thoughts on “Rasuah, Tamak Haloba Punca Melayu Gagal -Syed Ali

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s