Hari ini ibu bapa lebih tahu, zaman kerajaan semua tahu telah berlalu

Hari ini ibu bapa lebih tahu, zaman kerajaan semua tahu telah berlalu

– Mei Chee
The Malaysian Insider
Sep 29, 2012

29 sep – Saya masih melihat keperluan untuk PPSMI. Bidang sains boleh dikuasai dengan lebih cekap apabila pengetahuan mereka diajar dalam bahasa yang sama ia dikeluarkan. Mereka yang menentang PPSMI berhujah bahawa minat dalam sains telah berkurangan kerana PPSMI, hujah yang lemah. Seseorang hanya boleh meningkatkan minat apabila seseorang boleh menguasai bahasa yang berkaitan dengannya. Dan kita tahu, kebanyakan penemuan dalam sains disiarkan dalam bahasa Inggeris. Bagaimana seseorang boleh meningkatkan minat seseorang dan kefahaman dalam bidang sains tertentu jika seseorang itu hanya bergantung pada kerja-kerja yang diterbitkan dalam Bahasa Malaysia?sambung baca di blog tuan LKS

Apa yang ibubapa mahu? Kecemerlangan anak mereka, kemajuan anak mereka, persedian anak mereka menghadapi dunia kerjaya, dunia perniagaan dan paling penting untuk survive di masa akan datang, dunia globalisasi, dunia mencabar.

Apa yang tukang ajar mahu? Gaji naik, elaun naik, elaun elaun elaun, rumah rumah rumah, kebajikan, bonus, bonus, bonus, kurangkan lagi masa kerja, pindah balik, pindah, pindah, kerja senang tak mahu PPSMI, semua yang susah tak mahu, komplein, komplein, komplein!

Kiter terbaca komen menarik daripada seorang ibubapa di blog Tuan LKS,

“The perception students have of the teaching profession is this: If you are not qualified for anything else, apply to be a teacher.” –blog LKS

Adakah bidang tukang ajar ini untuk menghasilkan tenaga kerja berkualiti dan modal insan di masa akan datang atau lubuk pekerjaan bagi mereka-mereka yang tidak cemerlang dalam pelajaran?

Beribu-ribu ibubapa hantar anak mereka tuisyen bukan kerana anak mereka tidak pandai TETAPI kerana tukang ajar yang tidak berkelayakan, bidang pendidikan ialah bidang akademik, orang akademik hancur tidak boleh terlibat sama sekali dalam bidang akademik.

Sebenarnya tukang ajar ini adalah bank undi ameno BN, mereka kebal, tidak boleh dipecat, tidak boleh diganti, semua undi ini penting buat sang pemerintah untuk terus berkuasa.

Bila kita ada kerajaan rasis maka yang terbaik hanya untuk satu kaum sahaja, kaum yang mereka wakili.

Jom ubah PRU13.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s