Lagi mahasiswa tak dapat kerja

Ada tak Najib sebut perkara yang dijanjikan oleh Menteri Pengajian Tinggi ni semalam?

13 September lalu… Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, Perdana Menteri dijangka membuat pengumuman mengenai nasib graduan itu pada pembentangan Belanjawan 2013.

Seramai 10,000 graduan lulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dan lepasan Institut Perguruan (IPG) yang kini menganggur dijangka menerima berita gembira mengenai kedudukan mereka daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Semalam ketika Najib membentangkan Belanjawan 2013 yang banyak gula-gula untuk rakyat kerana takut ditolak rakyat pada PRU13 ini.. ada tak Najib sentuh perkara di bawah ini?dari_sg_deraka

Hahaha lagi mahasiswa tak ada kerja, mereka tidak mahu marah diri sendiri maka mereka memarahi ameno.

Benda ini sudah lama diutarakan, kalau bodo buat kerja bodo dan pandai buat kerja pandai sesuai dengan taraf intelek masing-masing maka tiada masalah pengangguran akan berlaku.

Ini tidak, semua orang boleh beli degree tanpa mengira kepandaian, U dapat SPM 10A boleh buat degree, u dapat SPM 1A pun boleh buat degree, gread 1 boleh buat degree, gred 3 pun boleh, apa lah beza bodo dengan pandai begitu?

Now when I came to Rantau Abang Beach there just left buckets of plastic bottle, polystyrene and rubbish. Turtle no more want to come at Terengganu. They were tried to find other beaches that may help them to ensure the survival of their descent. (Jangan terkejut ini english mahasiswa tau, camna dia nak guna buku rujukan dalam english?)

maka wujudlah lambakan pemegang degree dan kekurangan jawatan taraf degree.

Padan muka ameno, jom ketawa lihat ameno kena asak kiri kanan atas masalah yang mereka sendiri cipta kakaka.

Yang ditakuti bila Pakatan ambil alih kelak, kita terpaksa hadapi masalah yang ditinggalkan ameno ini,

pada kiter senang saja kembali kepada konsep adil, meletakkan sesuatu pada tempatnya.

SPM 5A – ke atas buat degree dan guru

4A-3A diploma

2A-1A sijil

0A = buruh (ladang, pembinaan, kilang) dan pembantu rumah sesuai dengan taraf intelek mereka.

Pada masa yang sama buka peluang belajar seluas-luasnya tanpa kekangan usia, jantina dan status, dengan syarat wajibkan skor SPM 5A ke atas untuk buat degree.

Umur 14 jika skor SPM benarkan buat degree, umur 60 jika skor SPM benarkan buat degree, gagal sekali SPM benarkan ulangan tanpa had.

Islam tidak bagi makan haram sahaja, dia tidak cakap tidak boleh jadi tukang sapu di KLIA, lebih baik jadi tukang sapu janji makan halal daripada kerja gomen tapi makan haram gaji buta.

Kecuali bidang perniagaan,

u don’t need 3 or 4 degrees to be sucessful in business, russian billionaire

kerjaan harus galakkan orang ramai menceburi bidang ini dengan menyediakan lebih banyak kursus (ilmu), frasarana (tempat dan ruang sewa yang free atau murah), mikro kredit, kurangkan karenah birokrasi (pemohonan kredit dan lesen) dan bina lebih banyak penjara (bila semua mudah ramai yang nak menipu).

bagaimana anda ada cadangan lebih baik?

4 thoughts on “Lagi mahasiswa tak dapat kerja

    • die org bersara umur 60thn sbb banyak hutang!!!!klu pencen tak mampu nak bayar nnt dapur tak berasap…itu yg asik menyalak2 semua x cukup….

  1. brother ko pemegang degree kan sbb tu ko kecoh bunyi mcm ni kan….ko belum ada keje yg setaraf dgn degree ko kn…abis yg ada diploma yg dh mcm takde nilai zaman sekarang tu ape cite ko tak tolong kecohkan pun….hang ada duit hang pie sambung belajaq tok sah nak buat mulut longkang hang tu…haaa,ah tuih…

    • ni mesti kakitangan kerajaan sbb bangga dgn ijazah free dia…klu non -gov tak pernah beza2 kan yg berijazah dan tak berijazah yg penting..boleh kerja dan amanah!!kakitangan kerajaan contohnya cikgu..ijazah laku ke????silap hari bulan pusat tuisyen pon tak nak ambik kerja..sbb PPSMI pon x boleh buat,,apa quality guru dan ijazah kite??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s