Kelemahan Rangka Tindakan Pendidikan Kebangsaan 2013-2025

– Hussaini Abdul Karim
The Malaysian Insider
Sep 12, 2012

12 september – Saya memuji kedua-dua PM DS Najib dan TPM TS Muhiyiddin Yassin yang juga menteri pelajaran kerana motivasi, usaha gigih dan inisiatif mereka untuk tampil dengan dasar pendidikan yang lebih baik menggantikan dasar sekarang yang sering dikecam dan ditafsirkan sebagai lemah dan juga orang-orang di KPM yang telah bekerja keras sejak April tahun ini pertamanya, —baca seterusnya blog tuan LKS//

Kita sepertinya mengikut jejak US dalam memberi pendidikan asas anak-anak kita; banyak plan tetapi tidak boleh diterjemahkan untuk perkara asas sekalipun. US mempunyai budget yang besar dan teknologi yang canggih untuk pendidikan tetapi hanya mendapat tempat pertengahan dalam ujian PISA.

Jom kita aplikasi perkara asas terlebih dahulu: ambil guru yang berkelayakan dan ada kemahuan bukan yang diri sendiri akademik hancur atau pun yang last choice, minat sahaja tidak cukup seperti dalam Malaysian Idol, minat tanpa suara tidak boleh menyanyi, begitu juga jadi guru, minat tanpa keputusan akademik yang cemerlang tidak boleh mengajar,

guru yang tidak dapat A dalam sains dan matematik tidak boleh terlibat dalam sains dan matematik. Muktamad. Subjek ini memerlukan lebih daripada minat untuk layak mengajar! Kiter masih ingat guru matematik yang cakap jawapan dibelakang adalah salah kerana dia sendiri tak dapat selesaikan masalah itu!

Sedarkah, guru yang tidak tahu tulis essei pendek dalam English dan tidak boleh bertutur dengan grammer yang betul dan vocab ulang-ulang sedang mengajar English di sekolah-sekolah di negara kita.

Sistem kita lemah pada langkah pertama lagi, sejauh mana kita nak maju?

Kepada menteri tak apa, kerana anak mereka dihantar ke sekolah khas dan luar negara. Tetapi anak-anak orang miskin telah diperjudikan dan susah untuk cari kerja kerana tidak dapat kuasai ilmu kerana basic mereka dalam english, matematik dan sains adalah lemah.

Dasar pendidikan telah dipolitikkan sejak mamak mengambil alih, ia tidak boleh ditukar semalaman. Hanya golongan miskin dan kampung yang berjaya disesatkan, mereka merasa gembira kerana anak mereka berjaya graduate drpd unibersiti tetapi akhirnya sedar kertas itu tidak dapat cari kerja kecuali dalam gomen.

Report nya amat mengagumkan tetapi tunggu hasilnya nanti jom sama-sama tengok. -DAP MAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s