Tirisan minda (brain drain) semakin menjadi-jadi di Malaysia, kata kumpulan pemikir US

Tirisan minda (brain drain) semakin menjadi-jadi di Malaysia, kata kumpulan pemikir US

Tirisan minda (brain drain) semakin menjadi-jadi di Malaysia, kata kumpulan pemikir US

TMI

August 02, 2012 

KUALA LUMPUR, Aug 2- Pertumbuhan ekonomi Malaysia yang berterusan meletakkan ia di keadaan sederhana selamat daripada menjadi “negara gagal” dalam tinjauan global terkini yang dijalankan ke atas 177 buah negara oleh the Fund for Peace (FFP), tetapi kumpulan pemikir dasar awam AS juga perasan akan peningkatkan kehilangan modal insan akibat daripada aktiviti rakyat tempatan mencari kehidupan yang lebih baik di luar negara. —TMI

Isu tirisan minda(brain drain) ini jika dilihat daripda sudut lain, pelajar pandai dan berbakat di Malaysia susah mahu dapat tempat di IPTA, susah mahu dapat biasiswa malahan susah mahu dapat kerja juga kerana faktor kaum. Singapura lebih pemurah dalam menganugerahkan biasiswa dan memberi kerja yang berdasarkan merit dan jumlah A sepenuhnya. 

Seorang kawan bukan bumi, lebih 10 tahun dahulu kedua-dua anaknya mendapat 10A dan 9A, waktu itu graf belum turun tak macam sekarang berguni dapat 10A. Jadi dia terpaksa bekerja keras kumpul duit hantar anaknya keluar negara kerana di sini tidak dapat biasiswa. Kerana itu dia hanya dapat melihat anaknya dua tahun sekali. Begitu juga dia tidak dapat bersama dengan cucu-cucnya kelak.Dia terus tinggal di sini kerana cuaca nya yang panas dan masyarakatnya yang bersopan santun.

Anak-anaknya pada usia awal 30an sudah menikmati gaji RM25K sebulan. Mereka dipanggil balik sewaktu mereka graduate, Malaysia tawarkan gaji RM2k sebulan, jadi mereka terus tinggal di luar negara dan terima gaji RM12K sebulan sebagai pelajar dikontrak ke syarikat luar.

Kawan ini cuma kesal yang dia akan hidup bersendirian kelak.

Untuk mengelak tirisan minda, hanya dengan keadilan dan kesaksamaan buang kuota dan pilih kasih. Walaubagaimanapun jika kerajaan sekarang masih memerintah ini mungkin mustahil untuk jadi kenyataan. Vote ABU PRU13 nanti!

Now when I came to Rantau Abang Beach there just left buckets of plastic bottle, polystyrene and rubbish. Turtle no more want to come at Terengganu. They were tried to find other beaches that may help them to ensure the survival of their descent. 

Ramai menyangka ayat di atas di tulis oleh murid sekolah rendah kelas C, tapi sebenarnya ia ayat seorang mahasiswa IPTA Malaysia. Bagaimana dia dapat masuk IPTA? jawapannya sistem yang korup, segalanya mungkin di bolehland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s