Jangan Pedulikan Video Fitnah Fikirkan Masa Depan Malaysia

Sebelum anda memangkah pada 5 mei ini jom buat analisa sejenak;

Adakah tempat belajar untuk hasilkan modal insan dan pekerja berkualiti atau tempat orang takda kerja dibela dengan gaji yang mahal?!

Setiap tahun tukang ajar renovate rumah, tukar kereta, pakai gadget terbaru, anak-anak tuan-tuan tak dapat 5A juge, bila ditanye derang salahkan anak-anak tuan bodoh, nakal dan lemah, padahal itulah sebab wujud jawatan tukang ajar kerja mereka ah kasi anak tuan-tuan pandai, kalau anak-anak tuan-tuan semulajadi pandai baik tak payah pergi sekolah tidur dirumah waktu UPSR baru pergi sekolah ye tak? manakala anak-anak menteri dan orang-orang berada di tempatkan di sekolah khas?!

Adakah perkhidmatan awam tempat memudahkan urusan rakyat atau tempat pool mereka-meraka yang tidak dapat berdikari?

Tiap-tiap tahun mereka kerja komplein demand bonus, rumah murah,naik gaji, degree free dan tanpa skor SPM dan macam-macam imbuhan, tapi bila tuan-tuan berurusan dengan kaunter kerajaan mengambil masa berejam-rejam atau berbulan-bulan, contoh, kad nikah, apa busy sangat ke sampai ambil masa 3 bulan! baru nak siap? Sudahlah tu kuat menengking, kerja lembab sepatutnya dengan gaji dan imbuhan begitu kita mendapat khidmat first class setandng apa yang mereka dapat.

Peluang belajar tidak berasaskan kepandaian!

Logikkah anda skor SPM dengan 7A ke 10A tidak kiralah sastera ke sains ke tapi tidak mendapat tempat di matrikulasi, IPT dan biasiswa? yang hairan orang yang hanya dapat 3A dalam sastera dan 1A dalam aliran sains boleh pula diterima, siap cakap banyak lagi walhal dapat 1A je dalam bio walhal orang lain skor 10A tak dapat masuk matrikulasi, apa ni?!

Bukan sahaja buruh kasar malahan tenaga mahir terpaksa dibawa dari luar!

Selepas 50 tahun merdeka sepatutnya kita mempunyai saintis, arkitek, doktor pakar dan jurutera sendiri, tapi tahukah anda, arkitek dan jurutera menara petronas dari kanada, bila VVIP dan orang-orang kaya mahu berubat mereka pergi ke Singapura dan London, senjata dan kenderaan perang pula terpaksa dibeli dari luar, jadi soalannya di mana graduan-graduan kita?

jawapannya tidak lain dan tidak bukan di jabatan kerajaan, kalau jadi engineer,arkitek takpe juge tapi jadi PT, P&P dan tukang ajar!

Jadi apa masalahnya? MASALAHNYA COURSE PENTING DI IPT DIBERI KEPADA ORANG YANG TIDAK LAYAK DAN TIDAK MINAT!

Bayangkan berapa duit rakyat rugi? 1. biasiswa atau hutang pendidikan, 2. kursus berELAUN selepas graduate kerana mereka tidak laku, 3. terpaksa wujud jawatan yang tidak perlu-perlu dalam kerajaan untuk bail out mereka-mereka ini.

jadi anda bayangkan berapa punya rugi?

jadi jangan sia-siakan undi anda, gunakan sebaik-baiknya untuk masa hadapan Malaysia yang lebih gemilang bersama PR!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s